[Startsidan | Teater Durken | Medlemssida | Länkar |Sommarspel ]

The Heart is a Lonely Hunter  på Teater Durken!

Carson McCullers debutroman -"The Heart is a Lonely Hunter" har nyligen dramatiserats och har haft premiär på en teater - Alliance Theatre - i Carson McCullers´hemtrakter (Atlanta, Georgia) under våren 2005. Jag reste dit för att se världspremiären - och för att träffa henne som dramatiserat romanen, Rebecca Gilman. Hon är en av USA:s mest spelade och uppskattade dramatiker. Rebecca Gilman har sedan, via sina egna agenter och förlag, sett till att vår förening har fått rättigheterna till produktion av "The Heart is a Lonely Hunter." Arbetet med föreställningen är i full gång. Premiär blir det lördag 7 oktober 2006 kl.19 - och Rebecca Gilman har aviserat att hon kommer att se föreställningen!

VAD HANDLAR PJÄSEN OM?

"I staden fanns två dövstumma och de var alltid tillsammans." Så börjar romanen - och så börjar pjäsen. Du får uppleva vänskapen mellan den matglada, lättjefulla greken Antonapoulos och den korrekt klädda, något bistra John Singer. Antonapoulos är dövstum sedan födseln och Singer har i sin tur blivit stum senare i livet. Bortom sina uppenbara olikheter och kommunikationshinder, förstår dessa två herrar varandra på ett djupare plan. Tillsammans utgör de det mest osannolika radarpar man kan tänka sig. De blir alltmer beroende av sin vänskap, vilket senare får ödesdigra konsekvenser.

Persongalleriet tar inte slut här. Mick Kelly, Antonapoulos och Singer är bara tre av McCullers skickligt tecknade karaktärer ­ alla med vitt skilda personligheter men med utanförskapet som minsta gemensamma nämnare. Och var och en av dem skapar sin egen strategi för att hantera ensamheten.

VARFÖR McCULLERS?

Det är oerhört inspirerande att få arbeta med litteratur skriven av Carson McCullers, vars berättelser i högsta grad berör vårt sätt att leva i vår tid, då ensamhet och vilsenhet är två vanliga inslag. Hennes romaner är trösterika och skänker en upplevelse av försoning och tolerans till oss som lever i 2000-talet. McCullers berättar om genuina människor som - med fel och brister - försöker hitta kärnan i det som är att vara människa.

FÖR VEM BERÄTTAR VI HISTORIEN?

För Dig - med intresse för en bra historia om vårt liv, om vår längtan att höra till, höra till någon - eller något...

VAR FINNS VI?

I västra Göteborg, på Nya Varvet, vid porten till staden, där så många människor lämnar sina närmaste - eller återvänder hem till dem; med Stenabåten eller på lastfartyg, i egen segelbåt eller med Ostindiefararen...

Sven Benediktusson drömmare och regissör

 

Carson McCullers (1917-1967)
Författarinna, född i Columbus, Georgia, en skildrare av den vanliga människans existentiella villkor. Hon tillhör de amerikanska klassikerna, som med precisa psykologiska personporträtt och vardaglig berättarkonst skapat några av 1900-talets mest fascinerande berättelser.

Romaner, skrivna av Carson McCullers:
- The Heart is a Lonely Hunter (1940)
- Member of the Wedding (1946)
- Reflection i n a Golden Eye - (1950)
- The Ballad of the Sad Café - (1953)
- Clock without Hands - (1957)

Läs mer om Carson McCullers här

...och här

Medverkande:

Mikael Petersson, Dennis Svensson, Johanna Emanuelsson, Bengt-Rune Persson, Per Lindgren, John Pekkari, Carin Westman, Jon Andersson, Willy Brink, Fredrik Hammarström, Roger Möller, Dick Börjesson

Översättning och regi: Sven Benediktusson

Scenografi: Roger Möller, Dennis Svensson

Kostym: Åsa Nilsen

Musik: Charlie Lepistö

Ljus: Willy Brink

Mask: Katrin Lind

Produktion: Estelle Nyman, Heidi Gibbings

Studieförbund: Folkuniversitetet

och med benäget bistånd av Göteborgs folkhögskola

 

Bilder från föreställningen - klicka här!

 Repbilder

[startsidan | Teater Durken | medlemssida | länkar | sommarspel ]