[startsidan | Teater Durken | medlemssida | länkar |sommarspel ]

 
TEATER DURKEN   gör historia
 
Bilder från föreställningen: Klicka här!
Musikexempel från föreställningen: Klicka här!
 
 
"VARVSARVET"
 
Nya Varvets historia i fem episoder:
Året är 1700. Den unge svenske kungen Karl XII:s regering anlägger en ny försvarsanläggning vid inloppet till Göteborgs hamn. Nya Varvet skall skydda Göteborg - och därmed Sverige mot angrepp från Danmark. Detta blir början på en 300-årig utveckling, där Nya Varvet går från att vara en krigsskådeplats och militär angelägenhet till att nu vara ett modernt centrum för utbildning och utveckling i fredens tjänst. Ett stort antal företag och institutioner har under senare år etablerat sig på Nya Varvet. Hela fem utbildningsenheter är verksamma på området: Nordens Folkliga Akademi, Nordiska Hälsovårdshögskolan, Göteborgs folkhögskola, Lindholmens gymnasium och grundskolan Nya Varvets skola.
År 2000 fyller alltså Nya Varvet 300 år. Ett nytt millennium inleds med ett 300-årsjubileum! För att fira de 300 åren, manifestera Nya Varvets nya profil och sprida kunskap om Nya Varvets spännande roll i svensk och nordisk historia planerar vi i Kulturföreningen Nya Varvet att skapa en teaterföreställning som fått arbetsnamnet "Varvsarvet." Ett spel som handlar om Nya Varvets trehundraåriga historia. Ett stycke svensk och nordisk historia gestaltat i dramatisk form. Ett spel med värme, humor och en hel del
musik och sång. Publiken får uppleva fem episoder, fem fragment ur Nya Varvets rika historia. Författaren och historieexperten Gösta Carlson har skrivit - tillsammans med regissören (Sven Benediktusson) - texten till skådespelet. Premiärdag för "Varvsarvet" var lördagen den 29 juli kl.17. Sol, skådespel och en fullsatt läktare. Sommaren kom till Nya Varvet samtidoigt som "Varvsarvet" kom till världen.
 
Episod I: År 1700: Födelsen - Nya Varvet blir till
Episod II: År 1719: Rädda Göteborg - och Sverige!
Episod III: Åren 1872 - 1900 - "Gå i fängelse!" - Nya Varvet blir fängelse
Episod IV: År 1943: "Ulven" - Nya Varvet i sorg
Episod V: År 1985 - 2000: "Sälj inte ut oss!" - Nya Varvet går på auktion...

Läs mer om Teater Durken!

[startsidan | Teater Durken | medlemssida | länkar | sommarspel ]